Telina – bogata in antioxidanti

TELINA

Telina– bogata in antioxidanti;– continut scazut de calorii, numai 16kcal la 100gr;– asigura 25% din DZR de vitamina K.Telina – Beneficii pentru sanatateEste una din plantele foarte sarace in calorii, frunzele continand numai 16 cal la 100 g si o multime de fibre solubile, care atunci cand sunt combinate cu alte regimuri de pierdere in greutate ar putea ajuta la reducerea greutatii corporale si a nivelului de colesterol din sange.Telina este un aliment functional. Frunzele sale sunt o sursa bogata de antioxidanti, flavonoizi, cum ar fi zeaxantina, luteina si beta-caroten, care au efect anti-oxidant si de protectie impotriva cancerului, insa este si un imunostimulator destul de puternic.Este, de asemenea o sursa buna de vitamina A. Vitamina A si beta-carotenul sunt flavonoizi antioxidanti naturali. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor si a pielii, precum si pentru vedere. Consumul de alimente naturale bogate in flavonoizi ajuta corpul sa se protejeze de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.Planta este, de asemenea, bogata in multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, asigurand 9% din DZR, riboflavina, niacina si vitamina C, care sunt esentiale pentru un metabolism optim.Telina proaspata este o sursa excelenta de vitamina-K, oferind aproximativ 25% din DZR. Vitamina K ofera ajutor in cresterea masei osoase. De asemenea, sa stabilit ca ar avea un rol important in tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer, prin limitarea daunelor neuronale din creier.Planta este o foarte buna sursa de minerale, cum ar fi potasiu, sodiu, calciu, mangan, magneziu.Frunzele sale si semintele contin multe uleiuri esentiale volatile, care includ terpene, in mare parte partelimonen (de la 75 la 80%), precum si sesquiterpene, cum ar fi beta-selinene (10%) si humulene, iar aroma caracteristica este datorata compusilor chimici cunoscuti sub numele de ftalide (butylphthalid si derivatul sau dihidro sedanenolid).In plus, semintele sale si radacina au propietati diuretice (elimina apa in exces din organism prin urina), galactogene (ajuta la secretia de lapte matern) si propietati tonice.Descriere:Telina este o planta recunoscuta pentru aroma sa puternica si este des intalnita in bucatariile mediteraneene. Este o planta erbacee, bianala, mica, avandu-si originile in Europa. Planta creste usor si este folosita in bucatarie pentru frunzele sale aromate, muguri, radacini si seminte.Familia: Apiaceae; Specia: Apium; Nume stiintific: Apium graveolens.Telina este o planta mica, ajunge la aproximativ o jumatate de metru in inaltime. Are nevoie de sol fertil, bogat si umed ca sa infloreasca.Telina face flori umbeliforme in partea de sus a tulpinii, incepand cu al doilea an. Frunzele au aspect similar cu cele ale patrunjelului dar mai late. Exista mai multe soiuri de telina, cum ar fi: Telina chinezeasca care are tulpini subtiri, tubulare, suculente si are o aroma mai intensa decat soiul continental.Semintele de telina sunt folosite ca mirodenie si au aspect similiar cu semintele de chimen. Ele au o culoare maro inchis, forma alungita, cu creste verticale subtiri si puternic aromate.Cumparare si pastrareTelina este disponibila in piete si in magazine pe tot parcursul anului. Frunzele si tulpinile sale pot fi utilizate in orice moment al anului.In magazin, alege frunzele proaspete si cu tulpini de culoare verde stralucitor si aspect crocant.Acasa, tulpinile pot ramane in stare proaspata pana la o saptamana daca le pastrati in frigider. Infasoara-le in prosop de hartie si utilizati cat timp frunzele sunt proaspete pentru a va bucura de aroma lor puternica.Radacina are o coaja de culoare gri-maro la exterior, dar in interior, pulpa este alba si aromata. Radacina de telina este utilizata ca si alte legume in sote-uri, sosuri, ciorbe, dar si ca garnitura, pregatita piure.Idei de pregatire si servireSe spala frunzele si tulpinile in apa rece, in scopul de a elimina murdaria de la suprafata si pesticidele. Deoarece planta este bogata in continut de fibre, elimina capetele sale si taie tulpina si frunzele pentru a le gati bine.Pentru a pregati radacina de telina, taiati partea de sus si partea de la baza. Decojeste-o cu ajutorul unui cutit special. Tai-o in cuburi sau felii, spal-o cu apa rece si apoi stropeste-o cu suc de lamaie pentru a prevenii oxidarea.Iata cateva sfaturi de servire:Frunzele proaspete, radacina si tulpina pot fi folosite in salate, pe gratar, supe, sau garnitura la fripturi.Frunzele proaspete, sunt cel mai des folosite in prepararea de supe si sosuri.Utilizare medicalaTelina salbatica a fost utilizata in medicamente complementare de reducere a tensiunii arteriale, pentru a calma indigestia si ca agent anti-inflamator. Este, de asemenea utilizata ca diuretic in scopul de a elimina excesul de apa din organism.A mai fost de asemenea folosita in tratamentele alternative de reumatism si guta.Profilul de sigurantaTelina, dar mai ales cea salbatica poate provoca reactii anafilactice grave la unele persoane sensibile. Aceasta nu ar trebui sa fie consumate de catre femeile gravide. Persoanele care iau medicamente diuretice si medicamente anticoagulante ar trebui sa utilizeze aceasta planta cu restrictie.De asemenea, fiind bogata in fibre solubile, poate provoca intr-o dieta prea bogata in fibre dureri de stomac, indigestie, balonare si complica adesea starea de constipatie existenta.

Răspundeți la acest subiect

Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a face diferența între calculatoarele individuale, setările de servicii personalizate, scopurile analitice și statistice, personalizarea conținutului și difuzarea anunțurilor. Acest site poate conține și module cookie terță. Dacă continuați să utilizați site-ul, presupunem că acesta corespunde cu setările curente, dar le puteți modifica oricând. Mai multe informații aici: Politica de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor