Soi de par: Xenia, NoiabriskaiaOriginar din Moldova

Iata cum arata perele Xenia(Nojabrskaia) nici o legatura cu cele din supermarchet.postate anterior.Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Xenia’Denumire soi de par: Xenia, NoiabriskaiaOriginar din Moldova unde se cultiva din 1968. A fost obtinut la Institutul de cercetari Horticole din Chisinau, dintr-o selectie a plantelor rezultate din incrucisarea soiurilor „Triomphe de Vienne” x „Nicolai Krier”Vigoarea pomului este medie, atinge inaltimi de 3-6 metri in functie de portaltoi. Se cultiva inclusiv in livezi superintensive si intensive.Inflorire: perioada de inflorire este mijlocie;Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, se coc in septembrie-octombrieProductia: rodeste abundent pe tepuse (ramuri scurte) dar si pe nuieluse, mladite. Soiul prezinta o tendinta redusa de a intra in alternanta de rodire.Marimea fructului: foarte mare, fructe de circa 220-360 grame cu diametru de 7-9 cm.Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde iar dupa pastrare indelungat devine galben-verzuie, prezinta rugina pe intreaga suprafata sau doar in cavitatea caliciala. Pielita este mediu-subțire, neteda.Forma fructului: este piriforma-sferica (Vezi fig.).Gustul este usor aromat si placut, bine echilibrat zahar/aciditate, dulce (12-14˚Brix);Pulpa: alba, suculenta, fina, ferma-crocanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 1 luna zile conditii de depozitare normala si 3-6 luni in conditii de temperatura si atmosfera controlate.Recoltarea fructelor se face inainte ca acestea sa ajunga la maturitate.Utilizare: fruct de desert/masa, compot, sucuri.Polenizare: soiul de par Xenia se polenizeaza bine cu polenul altor soiuri care infloresc in aceiasi perioada ex: Conference, etc.Inmultire: soiul de par Xenia se inmulteste prin altoire direct pe par franc, efectuata primavara sau vara-toamna sau pe gutui cu intermediar (se foloseste pe gutui un intermediar de ex. Cure).

Waw e bine de retinut..!

Răspundeţi la aceasta postare

Răspundeți la acest subiect

Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a face diferența între calculatoarele individuale, setările de servicii personalizate, scopurile analitice și statistice, personalizarea conținutului și difuzarea anunțurilor. Acest site poate conține și module cookie terță. Dacă continuați să utilizați site-ul, presupunem că acesta corespunde cu setările curente, dar le puteți modifica oricând. Mai multe informații aici: Politica de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor