PEPINIERA BOTOSAN--PERI INFORMATII

PEPINIERA BOTOSAN--PERI INFORMATII SI FOTO REALE. FOTO IN ORDINE.

Novembra Anotimp: Iarna

Acest soi de pere este orginar din Repubica Moldova fiind numit acolo Nojabrskaja. Soi de vigoare mica-medie cu intrare rapida pe rog fiind unul dintre cele mai rezistene la ger, boli si daunatori. Este cel mai cultivat soi de pere in Basarabia datorita marimii foarte mari a fructelor care pot ajunge pana la 600 gr bucata. La recoltare fructele sunt verzi si pietroase dar dupa cateva sapt de depozitare acestea se inmoaie si devind galbene si aromate, avand un gust unic dintre perele de iarna. Recoltarea se face in luna octombrie iar maturitatea deplina o atinge in luna noiembrie de aici tragandu-se si numele acestui soi deosebit.In conditii optime se pot pastra pana in luna martie-aprilie

Packam's Triumf Anotimp: Iarna Caracteristicile fructului: marime mare,forma conica, de culoare galbena, cu pulpa alba, dulce, suculenta, untoasa cu aroma delicata si de calitate foarte buna. Caracteristicile pomului:este mediu viguros, nu este pretentios, produce mult si sistematic. Epoca de maturare: fructele se culeg la inceputul lunii octombrie si se pot pastra pana in primavara

Conference Anotimp: Toamna Caracteristicile fructului: marime variabila functie de an (160-280 g). Forma de para alungita. Coaja de culoare galben verzuie cu pete maronii, coaja groasa. Pulpa alb-galbuie, untoasa, foarte dulce. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie. Coroana este mica si deasa. Fructifica pa ramuri de rod scurte. Maturitatea de consum: se recolteaza in luna septembrie. Se poate pastra circa 8 luni de la recoltare, cu conditia ca recoltatul sa se faca la momentul optim. Monica Anotimp: Toamna Soi romanesc obtinut la I.C.P.P Pitesti-Maracineni. Fructele coapte au o nuanta galbuie cu pete rosiatice,de marie medie-mare. Pulpa este galbuie cu gust placut si aromat. Fructele proaspete se pot pastra aproximativ 3 luni. Caracteristicile pomului: Pom de vigoare mica-medie rezistent la ger,boli si daunatori. Maturitatea de consum: Perioada de coacere a fructelor este in lunile septembrie si octombrie. Este un soi foarte rezistent la boli si la daunatori. Parul Monica este un pom fructifer care poate fi plantat si in gradinile mai mici. Fructele se pot consuma proaspete sau conservate. Din fructe se pot realiza compoturi, gemuri si sucuri.

Cure Anotimp: Iarna Soiul de pere Cure sau Popesti este de origine franceza, aclimatizat de foarte mult timp la noi in tara, unde este foarte raspandit.. Sunt acele pere de iarna pe care batranii le puneau in fan,grau sau pe dulap si se ingalbeneau. Pomul este viguros, cu buna capacitate de ramnificare, compatibil cu gutuiul, foarte productive. Fructul este mare (200-300g), piriform, alungit, asimetric, cu o dunga de rugina longitudinala. Pulpa este parfumata si potrivit de dulce cu gust usor astrigent, plscut, la maturitatea de consum.Ca orice soi vechi dezvolta o buna rezistenta la boli si daunatori. Se recolteaza in prima jumatate a lunii octombrie si, dupa cum am spus, se pot pastra chiar si 5-6 luni.

Napoca Anotimp: Vara Caracteristicile fructului: marime mijlocie (150-170 g). Forma piriform regulata, cu gatul scurt si usor subtiat spre varf. Coaja neteda, lucioasa, subtire, de culoare galbena, cu rumeneala discreta pe partea expuse la soare, cu puncte subcutanate brun-galbui. Pulpa de culoare alb-galbuie, crocanta la inceput, suculenta, dulce, placut acidulata. Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie. Formeaza o coroana larg piramidala, rara, aerisita Productivitate foarte buna, intra timpuriu pe rod Perioada infloritului este tarzie. Este bun polenizator. Maturitatea de consum: se recolteaza in a treia decada a lunii august. Fructele se preteaza bine la transport si manipulare. Excelente pentru consum in stare proaspata.

Kaiser (Untoasa de bosc) Anotimp: Iarna Soi de vigoare mijlocie, fructele sunt de marime mijlocie-mare(200-280g), cu gat lung si gros, pielita este maroniu-galbuie acoperita complet cu o rugina groasa, pulpa este alb-galbuie, foarte suculenta si dulce. Este foarte rezistent la pastrare. Busuioace Anotimp: Vara Soi stravechi,foarte cunoscut dar greu de gasit la ora actuala.In comparative cu alte soiuri de par, acesta are o rezistenta deosebita la ger, boli si daunatori.Extrem de apreciat,era intalnit adesea la curtile marilor boieri, ca mai apoi sa se respandeasca si in gospodariile oamenilor, acum intalnindu-l doar in curtea bunicilor pomii avand cativa zeci de ani, de aceea putem spune ca este pe cale de disparitie. Fructele de marime mica-medie,culore galben-rosiatica,pulpa ferma.Gustul acestor pere este inconfundabil, avand o aroma aparte, de busuioc(de aici venind si denumirea lor), care iti aminteste

Abatele Fetel Anotimp: Iarna Soi italian, semiviguros, de tip spur, precoce, productiv, dar inconstant, rezistent la boli, compatibilitate medie cu gutuiul, pretentios la temperatura in perioada polenizarii si fecundarii. Fructul este mare, piriform alungit, verde-galbui, usor rumenit pe partea insorita. Pulpa este de culoare alba, ferma, dar la maturitatea de consum devine fondanta, suculenta, aromata, cu gust bun. Recoltarea: sfarsitul lunii Septembrie.

Favorita lui Clapp Anotimp: Vara Caracteristicile fructului:marine mare (200-280 g). Forma frumoasa de para. Coaja groasa si usor cerata, la maturitate este de culoare galbena cu coloratura rosie pe 40-50% din suprafata pe partea expusa soarelui, cu multe lenticele. Pulpa alba, zemoasa, parfumata. Caracteristicile pomului: vigoare mare cu coroana sferica. Frunze mari. Maturitatea de consum: se recolteaza in prima jumatate a lunii august. Fructele se pot depozita cca. 2-3 luni.

Răspundeți la acest subiect

Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a face diferența între calculatoarele individuale, setările de servicii personalizate, scopurile analitice și statistice, personalizarea conținutului și difuzarea anunțurilor. Acest site poate conține și module cookie terță. Dacă continuați să utilizați site-ul, presupunem că acesta corespunde cu setările curente, dar le puteți modifica oricând. Mai multe informații aici: Politica de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor