Leusteanul, planta-medicament, proprietati si unde il putem folosi

Leusteanul, planta-medicament

Dupa atatea mancaruri de sarbatori, un bors de fasole cu leustean verde e nemaipomenit. Am invatat ca leusteanul nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie, asa ca, an de an, in timpul sezonului, congelez cateva pungute cu leustean verde, numai bun de adaugat in mancare. Aroma speciala, mirosul unic au facut ca leusteanul sa fie una dintre cele mai folosite verdeturi pentru ciorbe. Important este, pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice, sa fie mancat cat mai putin preparat termic, fiind adaugat dupa ce am gatit hrana, nu in timp ce este pe foc.

Putine persoane stiu insa despre calitatile magice ale leusteanului. Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin. Este indicat persoanelor care sufera de balonare sau afectiuni digestive, totodata infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele. Pe rani, ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit. Sucul proaspat de leustean sau infuzia din planta uscata ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi si previne formarea lor. De asemenea, leusteanul este indicat impotriva retentiei de urina, a anorexiei, racelilor sau durerilor de cap. Pentru petele pe piele, se freaca zona cu leustean proaspat. Pentru durerile in gat sau amigdalita se face gargara cu infuzie din planta uscata. Pentru gingivita, se mesteca indelung, de 4 ori pe zi, frunze proaspete de leustean. Pentru arsurile de gradul I sau II se aplica leustean zdrobit, timp de cel putin o ora, are efect calmant si antiinflamator. Se spunea in popor ca leusteanul purtat ca amuleta alunga raul, se credea in protectia sa magica. De Ispas sau Inaltarea Domnului, oamenii se bateau cu frunze de leustean pentru a fi feriti de rele si de boli. O ciorba cu legume, de post, o ciorba radauteana, o ciorba cu carne de porc sau cu perisoare, o ciorba de miel sau de curcan, o mancarica de fasole cu carne, o ciorba de peste, o salata sau o omleta, iata numai cateva mancaruri in care puteti folosi leusteanul. Nu-l subapreciati, leusteanul este usor de cultivat si nu este o planta pretentioasa. Daca aveti un lot cat de mic de teren, asigurati-va ca aveti si o tufa de leustean. Bucurati-va de bogatiile si beneficiile leusteanului! Sa fiti sanatosi! SEARA. FRUMOASĂ!!!!!

De la mama am învățat ca leușteanul și cimbru nu trebuie sa lipsească din casa!

Daaa!!!! Si eu de la bunica!!!

Răspundeţi la aceasta postare

Mulțumim pentru aceste informații!

Răspundeţi la aceasta postare

Stiam dar nu atât de multe,multumim!

Cu drag!!!

Răspundeţi la aceasta postare

Nu cred că există gospodina să nu aibă leuștean uscat sau congelat! Sau poate mă înșel?

Corect!!!! Dar sunt si persoane carora nu le place asa cum spun si despre cimbru!!! Eu folosesc!!!

sincer folosesc cimbru la toate felurile de mâncare ????

Răspundeţi la aceasta postare

ador leusteanul!

Si eu!!!

Răspundeţi la aceasta postare

Mulțumim.de reținut

Răspundeţi la aceasta postare

Vreau și eu vă rog îmi place la nebunie și îmi doresc foarte mult

eu am cumparat rasad si s-a prins super......am pus in ghiveci imens si unul in curte.....ambele sunt superbe! folosesc din ele la greu!?

Eu am cumpărat de la Carrefour un plic de semințe și am semănat. In weekend va voi arata ce a ieșit de acel plic,este o frumusețe!

De la care curge am luat și eu 5 plicuri și nu a ieșit macar o să-mi ta am pus și rădăcină și la fel nu sa prins sub nici o formă de 6 ani mă chinui sa produs un fir de leuștean și nu pot deloc ce sa fac sa prind sie ce sa pun

Al meu are flori si da side jos crenguțe tinere ptr ca i-am tăiat frunzele,si le-am uscat ptr iarna

Răspundeţi la aceasta postare

E intradevar ff bun,eu il pun la toate ciorbele

ciorbe, salate, supe, absolut in orice?

Răspundeţi la aceasta postare

Multumim....Interesant articol!?

Răspundeţi la aceasta postare

Super.. Il ador..

Răspundeţi la aceasta postare

Dacă ar exista un parfum de leuștean cred că aș cumpăra! ?

Răspundeţi la aceasta postare

Seara liniștită și tie

Răspundeţi la aceasta postare

Da e foarte bun am și eu an gradina

Răspundeţi la aceasta postare

Mor dupa leustean si marar dar in Italia in nord nu se gaseste

Răspundeţi la aceasta postare

Se poate pastra in oțet ca tarhonul.Se pot semăna semințele că răsar sigur și din cimbru fac făină.Zic și eu cum fac poate ajută

cum e aia faina din cimbru? aud pentru prima data asa ceva!... si da! tarhonul e divin!

dorina2 îl usuc acum verde,apoi îl sfarm intre palme și-l dau prin sita.Asa nu mai am legătura uscată atârnănd pe undeva sau in punga de hartie

am inteles!

Eu l-am uscat si l-am frecat in palme si la borcan ptr iarna

Răspundeţi la aceasta postare

Buna seara!Eu pun leustean si cand umplu bors..

Daaaa!!! Si eu!!!?

Răspundeţi la aceasta postare

Ba da se găsește si in Italia de nord...leusteanul se chiama levistico si mărarul anieto

Răspundeţi la aceasta postare

Eu pun leuștean și la sărmăluțe în foi de vita.

Răspundeţi la aceasta postare

Si eu am leuștean si il iubesc anul acesta a făcut semințe.Când sa le adun?

Răspundeţi la aceasta postare

Când de usucă, semințele devin negre atunci le adunați sau le puteți semăna

Mulțumesc frumos pentru sfat.

Răspundeţi la aceasta postare

Eu am pus samanta de leustean si nu a iesit☹ s a prins mai bine cat am plantat rădăcina in schimb, iar tarhonul prin samanta iar nu mi a iesit caut rădăcina sa plantez are cineva, va rog frumos. Care sînt secretele acestor plante aromatice, unde trebuiesc plantate, căta apa? Ar putea sa ma lămurească careva?! Va multumesc!

Trebuiesc plantate in pământ nisipos la umbra si iarna radacina acoperita cu paie in care au stat animalele.

O sa încerc si asa, multumesc mult pt sfat

Răspundeţi la aceasta postare

Leușteanul se cultivă din semințe care se pot semăna toamna sau primăvara în luna martie. Pământul trebuie să fie bine afănat iar semințele se seamănă după ce solul a fost udat și se acoperă cu un strat subțire de pământ bine mărunțit. Plantele răsar, după semănarea de primăvară, în circa două-trei săptămâni, iar cele semănate toamna, la începutul lui martie. Este necesară rărirea parcelei, dar numai anul următor primei semănări. Leușteanul formează o rădăcină solidă, adâncă și pentru că este o plantă foarte puțin pretențioasă, rezistă atât la căldură excesivă, cât și la îngheț suportă bine aproape orice loc în grădină.

Cultivat în gradină, leușteanul trăiește în medie 7-10 ani și are tendința de a forma tufe care se pot regenera singure dacă solul este bine fertilizat si afânat corect primăvara

Rădăcina leușteanului este pivotantă și de foarte mari dimensiuni, putând atinge lungimi de peste un metru. Tulpina este groasă, tubulară și înaltă. Fsint compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dințată. În plină vară, leușteanul înflorește, dând naștere unor flori galbene în forma de umbrelă, din care se vor forma semințele.

Leușteanul are nevoie de un sol nisipos, iar în gradină trebuie plantat într-o zonă mai înaltă unde apa sa nu băltească și – ideal, într-un loc semiumbros. Deși nu suportă băltirea apei are nevoie de umezeală constantă.

Frunzele proaspete de leuștean dau o aromă specială manărurilor. Folosește-le în salate, în toate mancărurile gatite cu frunze verzi, în supe și ciorbe, în tocanițe combinat cu marar și pătrunjel (neapărat în proporții egale pentru o combinație de arome cu totul unică

Eu am noroc la leustean...am multe tufe...dar una am gasit o aici acum 33 de ani cand m am casatorit si este si acum! ?

Mi a ramas amintire de la soacra mea!

Răspundeţi la aceasta postare

Eu am pus semințe și nu mi-a ieșit ?

Mai încercați că or să iasă și nu calcati pe locul respectiv am 10 tufe!

cristina1 nu am călcat am făcut rânduri si șanțuri ptr a uda si nimic....speram la anul cu sanatate....O zi plăcută ?

Răspundeţi la aceasta postare

Am făcut răsad de tarhon din sămânță din plic.Tufa e viguroasă și s-a extins.Nu e pretențioasă. Toamna o acopăr cu frunze paie etc.Recoltez de 5_6ori

Răspundeţi la aceasta postare

Preferatul meu!

Răspundeţi la aceasta postare

Multumesc pt aceste informatii!

Răspundeţi la aceasta postare

Este nelipsit la ciorbe!

Răspundeţi la aceasta postare

Răspundeți la acest subiect

Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a face diferența între calculatoarele individuale, setările de servicii personalizate, scopurile analitice și statistice, personalizarea conținutului și difuzarea anunțurilor. Acest site poate conține și module cookie terță. Dacă continuați să utilizați site-ul, presupunem că acesta corespunde cu setările curente, dar le puteți modifica oricând. Mai multe informații aici: Politica de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor