Imbunatatirea si deblocarea P cu EM®

Imbunatatirea si deblocarea P cu EM®

Deseori auzim cat de important este NPK pentru cresterea si dezvoltarea plantelor si ca trebuie sa ne asiguram tot timpul ca avem in sol cantitati suficiente de nutrienti pentru culturi.Totusi, un aspect foarte putin discutat este modul in care acesti nutrienti sunt pusi la dispozitia plantelor si cum un mediu biologic sanatos al solului poate ajuta la deblocarea nutrientilor, care altfel ar fi indisponibili pentru plante.Luna trecuta am vazut cum azotul poate fi imbunatatit si cum circuitul azotului este influentat de activitatea biologica din sol, asa ca acest articol va analiza impactul activitatii biologice din sol asupra fosforului.Un sol cu activitate biologica va ajuta la deblocarea P precum si faptul ca P furnizat prin ingrasaminte este disponibil pentru plante. In ultimii ani volume semnificative de ingrasaminte pe baza de P au fost aplicate peste tot in lume. Excesul de P care nu este folosit de catre plante este blocat rapid sau pierdut prin procesele solului. Deoarece fosforul este un anion și se leagă rapid cu calciu care un cation, acesta devine strâns legat sau "închis" și inaccesibil plantelor.Aceasta reactie blocheaza si calciul si magneziul care sunt prezente in sol blocand astfel capacitatea plantei de a produce nutrienti. Numai plantele din familia leguminoaselor pot folosi P in aceasta forma, ceea ce nu este foarte util atunci cand doriti si altfel de culturi. P devine disponibil plantelor atunci cand a fost transformat in P anorganic si devine disponibil in sol. Corectarea pH-ului solului ajută la eliberarea fosfatului, dar este in mare masure disponibil ca urmare a actiuni microorganismelor din sol, in special a acelora care excreta enzima fosfataza pentru a debloca acesti compusi.Aici intervine EM®, deoarece aplicarea EM® pe sol stimuleaza intregul lant trofic din sol, marind semnificativ numarul microorganismelor din sol echilibrand balanta intre bacterii si fungi. Tabelul din poza nr 1 este dintr-un studiu realizat de prof. Dr. Teruo Higa și Gene Widdiana de la Universitatea din Ryukus din Japonia a analizat schimbările din microflora solului indusă de Microorganismele eficiente - EM®. Aceasta arată impactul EM asupra creșterii numărului de microorganisme din sol după aplicare. EM va stimula, de asemenea, fungi Mycorrhizal. Mycrhizal fungi formează simbioza cu peste 95% din speciile de plante.Acestea inconjoara sau chiar patrund in radacinile plantelor si ofera nutrienti plantelor, cum ar fi fosforul, in schimbul carbohidratilor, de obicei zaharuri.În plus, EM® crește, de asemenea, producția enzimei fosfatază în sol. Tabelul de mai jos dintr-un studiu publicat (Valarini, PJ (2003) Evaluarea proprietăților solului prin materii organice și încorporarea microorganismelor EM®), care a examinat proprietatile solului dupa materia organica, iar in lotul pe care s-a aplicat EM® fosfataza a crescut de 3-4 ori peste control.Fosfataza este importantă deoarece are capacitatea de a face P disponibil din diferite forme de P organice care apar în sol. Aceasta include inozitolul fosfati, o formă predominantă de P organic identificata in multe soluri. Când se adaugă în soluri, substraturile organice P sunt hidrolizate rapid. Un raport a aratat că până la 60% din totalul P organic poate fi hidrolizat prin fosfataze.Dupa cum puteti vedea in acelasi studiu, EM® are un mare impact asupra CE, pH-ului si CEC, aratand printre altele cat de mult influenteaza biologia imbunatatita a solului celelalte aspecte importante ale solului.Descompunerea ingrasamintelorEM® ajuta accesul la P prin accelerarea descompunerii fertilizatorilor. In experiment din poza 3 s-a dorit evidentierea impactului vizual al EM® pe ingrasamant. Acest experiment arată impactul EM pe Viafos Guano (un îngrășământ fosfat prietenos microbian) și modul în care microorganismele din EM® accelereaza descompunerea granulelor de ingrasamant.Descompunerea vizuala a ingrasamintelorScopul a fost acela de a arata ca EM® va descompune granulele de ingrasamant mai repede, prin urmare, va face ca nutrientii să fie disponibili pentru plante. Am facut acest lucru adaugand sol si exact acelasi volum de guano la fiecare in fiecare recipient. EM® a fost apoi adaugat la 2 din cele 3 loturi de tratament pastrand un control netratat. Fiecare recipient a avut 50 ml de apa la fiecare 3 zile si poza a fost facuta dupa 2 saptamani.RezultateMai jos este prezentat impactul EM® Ready to Use (RT) asupra descompunerii produsului granular, viteza fiind marita semnificativ prin adaugarea de EM®. Prima imagine arata EM® RTU la 1% si 5% fata de control fara EM®.Este evident că EM® a accelerat descompunerea guano-ului cu mai multe granule separate și dispersate pe partea superioară a solului. Controlul fara EM® are inca un procent ridicat de granule intacte, în timp ce recipientul tratat cu 5% EM a descompus cel mai mult, aproape fara granule ramase intacte.Asimilarea fosfatuluiStudiul de mai jos, publicat în Jurnalul Orientului Mijlociu al Cercetarii in Agricultura, a analizat eficiența absorbtiei graului in combinatie cu EM®. Acest studiu a concluzionat ca exista un efect semnificativ al gestionarii integrate a substantelor nutritive ale FYM, PM și ingrasamintelor minerale, atunci cand sunt aplicate in combinatie cu EM® asupra fenologiei, randamentului și absorbției in grau. Tabelul de mai jos arata ca EM® a avut un efect semnificativ asupra asimilarii P de catre plante.Un studiu publicat de American Journal of Alternative Agriculture a analizat producția de orez si grau in Pakistan cu Microorganisme eficiente - EM®. Rezultatele unui studiu de trei ani din Pakistan arata ca EM® aplicat in combinatie cu ingrasaminte chimice si gunoi de grajd a crescut semnificativ randamentul si absorbtia de nutrienti la orez si grau, comparativ cu aceste tratamente aplicate individual

P = fosforSursahttps://www.emnz.com/article/unlocking-p-with-emfbclid=IwAR1DFgvBJ6axwMW43-SGI6ysOaJ0KSO6UqxybRXZ2uB25b2KOEWV6Bglz7E

https://probioticeagricultura.ro/about-us/fbclid=IwAR2bNYXClWKv3GnraJRDq4JQoxwxtPSpQWMGFr8HfgjoXVo25lzga-h25wA

Răspundeți la acest subiect

Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a face diferența între calculatoarele individuale, setările de servicii personalizate, scopurile analitice și statistice, personalizarea conținutului și difuzarea anunțurilor. Acest site poate conține și module cookie terță. Dacă continuați să utilizați site-ul, presupunem că acesta corespunde cu setările curente, dar le puteți modifica oricând. Mai multe informații aici: Politica de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor