Carenta de potasiu la legume!

Carenta de potasiu la legume!

POTASIUL: este un element indispensabil pentru metabolismul plantei, participând în sinteza aminoacizilor si a proteinelor. El actioneaza ca un element biocatalizator, stimulând numeroase procese fiziologice. El regleaza absorbtia azotului de catre plante, fiind un factor ce contribuie şi la coloraţia produsului finit. Este un element indispensabil pentru metabolismul plantei, care stimulează sinteza clorofilei şi intensitatea fotosintezei. Prezenţa acestuia în plante influenţează favorabil rezistenţa la ger şi secetă, fiind un factor ce contribuie şi la coloraţia produsului finit.Rezultatele cercetarilor stiintifice, asociate cu cele din practica agricola, evidentiaza faptul ca in agricultura intensiva, potasiul, alaturi de azot si fosfor, constituie unul dintre principalele elemente nutritive, indispensabile pentru obtinerea unor recolte superioare si de calitate. Fertilizarea de baza, radiculara, cu potasiu este efectuata in mod curent, cu ingrasaminte chimice complexe de tip NPK (cu diverse formulari) sau cu sare potasica.Carentele de potasiu, care apar in perioada de vegetatie sunt de regula completate cu fertilizanti foliari care au in componenta potasiu pe langa alte macro si micro elemente nutritive. La fel ca azotul, este necesar plantei pe toată durata perioadei de vegetaţie.

Rolul potasiului în plantă este multiplu: intensifică absorbţia apei; reduce transpiraţia; favorizeazează sinteza glucidelor, lipidelor şi proteinelor; intensifică fotosinteza; stimulează diviziunea celulelor şi creşterea plantelor. Lipsa potasiului în plantă provoacă dereglări majore: frunze îmbătrînite care se răsucesc şi se uscă, putrezire rădăcini, coacere neuniformă. Prin aplicare de sulfat de potasiu se corectează acest neajuns. Este esential pentru imbunatatirea metabolismului plantei, pentru obtinerea unei rezistente generale crescute a plantei, fiind foarte necesar in producerea florilor si fructelor.

Absorbţia potasiului de către planta se face în funcţie de pH. La valoarea pH 5,80 absorbţia este maximă (100%).Insuficienţa potasiului este prezentă mai ales în terenurile nisipoase, umede. Simptomele apar la început pe frunzele bătrâne,având loc îngălbenirea marginilor şi a zonelor internervurale, urmate de brunificarea şi necrozarea acestora. În zilele călduroase, are loc ofilirea frunzelor. Creşterea plantelor este încetinită, tulpinile au internodiile scurte şi diametru mic. Pot avea loc căderi premature (cambium mult redus) şi micşorarea numărului de silicve. Plantele devin sensibile la boli, secetă şi îngheţ.Se poate confunda cu deficienţa de fosfor uneori frunzele devin albastru-verzui închis (ca şi încazul carenţei de fosfor), dar limbul este ondulat şi aplecat.

Simptome ale carentei de potasiu la legumeTomate: ingalbenirea frunzelor bazale, roluire usoara, apoi maronirea zonelor galbene coacerea neuniforma a fructelor, nervuri verzi in interior.Varzoase(varza, conopida): funzele au culoarea verde inchis, apoi se ingalbenesc, se necrozeaza pe margini si intre nervuri, capatana ramane mica, moale, pufoasa.Castravete: decolorarea marginilor frunzelor si necrozarea ulterioara, la carenta puternica decolorarea apare si intre nervuri, fructe in forma de bec (umflate la varf si subtiri la coada)Ceapa: frunzele batrane se ingalbenesc, apoi frunzele se incretesc, bulbul ramane mic.Salata: frunzele devin verde inchis iar frunzele batrane se necrozeaza pe margini.Telina: apar frunze de culoare verde inchis apoi apar pete necrotice; radacina ramane mica, uneori goala in interior.

Carenţa şi excesul de potasiu la tomateNecesarul de potasiu la tomate în tot parcursul perioadei de vegetaţie este permanent (asta este o deosebire faţă de necesarul de azot şi fosfor) nu are perioade critice când are nevoie de mai mult potasiu. Potasiul are un rol important în procedeele fiziologice. Poatasiul ajută în fotosinteză. Potasiul măreşte la tomate capacitatea de reţinere a apei.Carenţa de potasiu se manifestă şi pe fructe. Coloraţia fructelor nu o să fie „uniformă” şi pe fructe apar pete mai deschise.Deficiența de potasiu la tomate scade mult producţiaExcesul de potasiu va duce la carenţa de fosfor şi de calciu.Excesul de potasiu cauzează întârzierea coacerii (timpurietatea).

Carenţa şi excesul de potasiu la ardeiCarenţa de potasiu se poate observa prin decolorarea frunzelor (pete de culoare gălbui), care după decolorare cad. Planta în tot parcursul vegetaţiei are nevoie de potasiu.Excesul de potasiu va duce la carenţa de fosfor şi de calciu. Excesul de potasiu cauzează întârzierea coacerii (timpurietatea).

Carenţa şi excesul de potasiu la castraveţiPotasiu la castraveţi este primordial pe tot parcursul perioadei de vegetaţie. decolorarea marginilor frunzelor si necrozarea ulterioara, la carenta puternica decolorarea apare si intre nervuri, fructe in forma de bec (umflate la varf si subtiri la coada). Deficiența de potasiu scade mult producţia la castraveţi.La excesul de potasiu creşterea (dezvoltarea) plantei o să fie mai lentă, internodii scurte şi cu frunze mai mici. Pe frunzele inferioare mai ales pe marginea frunzelor decolorate în galben (verde-gălbuie). Nervaţiunile frunzelor rămâne verzi.

RECOMANDĂRI:aplicarea de îngrăşăminte cu sulfat de potasiu, sare de potasiu. Coaja de banană are un însemnat conţinut de potasiu. Strângem cojile, le marunţim şi le punem în lăcaşul în care plantăm firul de roşie, sau, din vreme în vreme, îngropăm pe lângă planta matură, săpând în jurul ei un mic şanţ, bunătate de comoara potasică. Nu uitam, fireşte, cenuşa. Ce mai „aliment” plin de sănătate pentru roşia noastră!

Răspundeți la acest subiect

Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a face diferența între calculatoarele individuale, setările de servicii personalizate, scopurile analitice și statistice, personalizarea conținutului și difuzarea anunțurilor. Acest site poate conține și module cookie terță. Dacă continuați să utilizați site-ul, presupunem că acesta corespunde cu setările curente, dar le puteți modifica oricând. Mai multe informații aici: Politica de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor