Bună dimineața! Astăzi povestim despre MOȘMON... Moșmonul...

Bună dimineața!

Astăzi povestim despre MOȘMON...

Moșmonul este un arbust (nu pom, la origine) care creștea spontan încă din antichitate în jumătatea sudică a Europei și în Asia și care era foarte apreciat pentru că fructele lui se coceau târziu, în iarnă chiar, aducând un necesar aport de vitamine, minerale (calciu, fier), betacaroten. Frunzele moșmonului sunt bune de ceai (ca și ale gutuiului) și au valoare terapeutica.

Fructele au 2-4 cm diametru și se recoltează după ce au dat pe ele câteva brume. Necoapte fiind, sunt acre, cu gust metalic, astringent, dar după o vreme în casă/beci, se coc și devin dulci. Ca semn că fructele s-au copt, sunt moi și parcă încep să se încrețească ușor. Fructele se pot consuma crude sau se pot prepara din ele gemuri, compoturi, etc.

În general, moșmonii nu au probleme cu bolile și dăunătorii, însă pot apărea rugina sau focul bacterian, dar care nu provoacă daune majore. Durata medie de viață a arbustului care are tulpina strâmbă și scurtă, iar ramurile răsucite este de 30 de ani.

Extrase din: =Foto - text: Simona Fusaru =text: Lumea satului.ro

Răspundeți la acest subiect

Acest site utilizează cookie-uri și alte tehnologii de urmărire pentru a face diferența între calculatoarele individuale, setările de servicii personalizate, scopurile analitice și statistice, personalizarea conținutului și difuzarea anunțurilor. Acest site poate conține și module cookie terță. Dacă continuați să utilizați site-ul, presupunem că acesta corespunde cu setările curente, dar le puteți modifica oricând. Mai multe informații aici: Politica de confidențialitate și de folosire a cookie-urilor